Hola amigos! I helgen var vi på stranden i Cabarete for fjerde og siste gang. Fikk hilst på vennene mine fra forrige gang og det var gøy å se de igjen. Dessverre var ikke værgudene på vår side, men vi hadde likevel en strålende helg med lek og moro med sand mellom tærne. Da jeg var og gikk tur kom det plutselig et helt følge med hester løpende langs stranden, så jeg slenger like godt med dette fine bildet:
I dag fikk vi et innblikk i hvordan de virkelig rike i dette landet lever. Dagen begynte kl 05.30 og vi var fremdeles halvveis i koma da vi satte oss i bilen men vi fikk med oss en fantastisk soloppgang da vi kjørte mot Santo Domingo og østover.
Sør-øst i landet er det en by som heter La Romana og her har noen cubansk-amerikanere og noen dominikanere opprettet en egen privat by inne i byen for de rikeste av de rike som heter ”Casa de Campo”.
Her finnes det et storslått amfiteater, enorme luksusvillaer verdt millioner av dollar, en båthavn hvor yachter til 10 millioner NOK ligger til havn og hvor de rike velter seg i luksus med massevis av restauranter, barer, egen kino, 8 hulls golfbane, tennisbane og en haug med andre fasiliteter.
I tillegg finnes det selvsagt privat tilgang til stranden og selve området ble åpnet i 1981 av selveste Frank Sinatra! Det ligger ved elven ”Rio de Chavón” som har blitt brukt til innspillingssted for flere filmer, bl.a. ”Apokalypse Now”.
Og forresten, glemte jeg å si at stedet også har sin egen private landingsplass for helikopter? Det var ganske sprøtt og helt surrealistisk å kjøre gjennom nabolaget hvor det fantes villaer på størrelse med rekkehus i Norge.
Pga. alle de rike var det strenge sikkerhetstiltak. Bare det å komme gjennom sikkerhetskontrollen skapte hodebry ettersom de hadde blandet noe av den personlige informasjonen vår. Og her var det ikke bare å oppgi navn, her trengte de navn, mobilnummer, skiltnummer på bilen og id-nummer på sjåføren i tillegg til modell og farge på bilen.
På området har de også et eget universitetet som heter "Altos de Chavón" som er et av to i landet som tilbyr utdanning innen grafisk design, web-design, fotografi, maleri, illustrasjon, keramikk og mange anerkjente internasjonale kunstnere har arbeidet her. Vi fikk en omvisning på området og fikk også besøke flere verksted hvor folk arbeidet med ulikt arbeid og gallerier hvor arbeidene til flere av studentene var utstilt. Her er en link til hjemmesiden deres: http://www.altosdechavon.com/cms/home.html
Mange av de som får utdannelsen sin her åpner senere sine egne verksteder, egne gallerier eller får jobber som kunst- og håndverk lærere på videregående skoler, universiteter eller andre høytstående utdanningsinstitusjoner.
Vi fikk også en omvisning på området hvor det finnes et arkeologisk museum som beskriver historien til de tidligste innfødte som het ”Tainoer” på øyen ”Hispaniola” som stammer fra 4000 år før kristus.
Denne skulpturen var i følge guiden vår 7-800 år gammel!
Her fikk vi en omvisning av hvilke redskaper de brukte, hvordan de levde, hvilke ritualer som var viktige og hvordan de klarte å komme seg fra det som i dag er Venezuela og til øyene som i dag utgjør Karibien. Det var imponerende at de klarte å hule ut kanoer når en ser hvilke redskaper de brukte. Arkeologer har faktisk funnet rester etter uthulede trestammer som kunne frakte så mange som 80 mennesker!
Tenk hvor lang tid det har tatt å lage med de primitive redskapene de hadde på den tiden. De hadde også funnet bevis på at de tidlige samfunnene hadde lekt med noe som lignet på en ball. Kanskje det var forløperen til fotball?
Selvsagt så vi en japansk turgruppe inne på området. Japanere er overalt! Husker fremdeles den 60 år gamle journalisten som så vidt snakket engelsk som jeg møtte da jeg reiste til et område som lå langt oppe i fjellene i Bolivia.
Vi fikk opplyst at det er mange som kommer til ”Casa de Campo” med båtene sine og blir værende i havnen og ikke drar noen steder utenfor området. Dermed opplever de ikke den egentlige Dominikanske Republikk. Her var det også folk som fløy til Miami hver helg bare for å spise mat, siden de hadde så mye penger at de kunne sløse de vekk. Helt sprøtt når en tenker at dette er et fattig utviklingsland. Og vi trengte ikke å kjøre mer enn et par minutter utenfor området før vi så folk som hadde fillete klær og bodde i små nedslitte hus. Det er helt utrolig hvor synlige kontrastene er her og jeg kjente at jeg ble litt kvalm. Kan hende at det var varmen, hvem vet?
Ved lunsj satt vi ved havnen i en del hvor de har rekonstruert en landsby fra Toscana med små hus, et plaza og små handlegater. Etterpå gikk vi rundt å så på alle de flotte båtene i milliondollarsklassen. Så dro vi hjemover mot Bonao. På veien var planen å besøke en grotte hvor det finnes mange hulemalerier, men det var dessverre stengt. Så da ble det en 3-timers kjøretur hjem igjen.
På veien hjem så jeg forresten noe annet som er spesielt for Den dominikanske republikk. Det var en ambulanse som hadde ansiktet til en politiker på baksiden for å vise at denne politikeren hadde gitt sin støtte til sykehuset og ambulansen. Ganske sprøtt, det hadde nok aldri skjedd i Norge!
Denne uken blir ekstremt travel. Vi skal hjelpe til med å arrangere en juletrefest for alle lærerne fra Bonao, forhåpentligvis ha noen flere gymtimer selv om alle skolene nå har tentamener og på lørdag reiser Samantha hjem. Det blir rart. Jeg og Stine har bestemt oss for å dra til Santo Domingo og være der frem til vi setter oss på flyet hjemover mandag 20 desember kl 21.10. Det er galskap at jeg drar her fra varmen og hjem til sprengkulde i Norge, men det blir gøy å feire jul sammen med dere der hjemme!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar